Saturday, March 31, 2018

Nasi goreng jawa

 BAHAN-BAHAN :
700g nasi sejuk
100g tempe (1 bungkus, hiris nipis, goreng)
4 helai kobis cina (hiris)
3 tangkai cili api (hiris)
4 biji telur (kocok)
1/2 labu bawang besar (tumbuk)
1 cm belacan (tumbuk)
kicap manis secukup rasa
garam bukit/ serbuk lada putih
minyak untuk menumis


CARA-CARA :
 Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Tumis bahan tumbuk sehingga wangi.
Masukkan telur yang telah dikocok dan kacau hingga berketul.
Tambahkan nasi, kobis, cili dan juga bahan perasa.
Masak sehingga kobis lembut.
Akhir sekali masukkan tempe yang telah digoreng garing.
Gaul rata dan sedia dihidangkan bersama keropok.

Sayur asam

 BAHAN-BAHAN :
300g pucuk keledek
5 tangkai kacang panjang
1 tongkol jagung manis (potong 5)
10 biji belimbing jeruk
10 biji bebola ikan
sedikit budu
1 asam keping
2 liter air tapis
garam laut @ bukit

DITUMBUK :
1 biji bawang besar sederhana
2 tangkai cili merah
sebesar ibu jari belacan
sedikit lada hitam
sedikit lada sulah


CARA-CARA :
 Masukkan bahan tumbuk, jagung dan tuangkan air ke dalam periuk.
Masak di atas api sederhana sehingga mendidih.
Kemudian masukkan asam keping, bebola ikan, jeruk belimbing dan juga kacang panjang yang telah dihiris.
Setelah kacang layu barulah dimasukkan pucuk keledek.
Perasakan dengan garam dan sedikit budu (jika suka).
Matikan api dan sedia dinikmati bersama nasi dan ikan goreng.