Sunday, January 15, 2012

AYAM GORENG BEREMPAH NASYA


BAHAN-BAHAN :
1/2 ekor ayam (dipotong kecil)
1/2 sdb maltosa (xada pun xapa..saja je letak)
garam dan sedikit serbuk perasa
minyak untuk menggoreng terendam

DIKISAR HALUS :
1 sdb ketumbar biji
1/3 sdb jintan manis kasar
3 ulas bawang putih
1 cm halia
2 inci kunyit hidup
3 tangkai cili kering
1 hiris nipis lengkuas

CARA-CARA :
Perap ayam sekurang-kurangnya 1/2 jam. Lebih lama lebih bagus.

goreng ayam dalam minyak yang terendam sehingga garing.

Sedia dimakan panas-panas.

GULAI UDANG DAN PERIA


BAHAN-BAHAN :
12 ekor udang bersaiz besar (dibersihkan dan dibuang urat tengah)
1 biji peria (dipotong kecil, direndam air garam dan ditoskan)
5 batang serai (diketuk)
1 sdt serbuk kunyit
1 kg santan + 1 kotak santan kara
1 keping asam gelugur
2 biji cili merah (dibelah 2)
garam secukupnya

DIKISAR :
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup
sehiris lengkuas
2 biji cili merah


CARA-CARA :
Masukkan santan, serai, bahan kisar dan juga serbuk kunyit ke dalam periuk. Masak di atas api yang sederhana sehingga

mendidih. Kacau selalu.

Tambahkan udang, peria dan juga asam gelugur.

masak lagi hingga udang bercantum dan peria lembut. Tambahkan cili merah dan garam secukup rasa.

bolehlah diangkat dan 

dihidangkan.

IBLIS MEMBERITAHU TEMPAT PERSEMBUNYIAN NABI ZAKARIA

Dikisahkan dalam sebuah kitab karangan Imam Al-Ghazali, apabila Nabi Zakaria as dikejar oleh orang-orang yahudi, maka sampailah Nabi Zakaria dekat sebatang pokok,