BAHAN-BAHAN :
12 ekor udang bersaiz besar (dibersihkan dan dibuang urat tengah)
1 biji peria (dipotong kecil, direndam air garam dan ditoskan)
5 batang serai (diketuk)
1 sdt serbuk kunyit
1 kg santan + 1 kotak santan kara
1 keping asam gelugur
2 biji cili merah (dibelah 2)
garam secukupnya
DIKISAR :
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup
sehiris lengkuas
2 biji cili merah
CARA-CARA :
Masukkan santan, serai, bahan kisar dan juga serbuk kunyit ke dalam periuk. Masak di atas api yang sederhana sehingga
mendidih. Kacau selalu.
Tambahkan udang, peria dan juga asam gelugur.
masak lagi hingga udang bercantum dan peria lembut. Tambahkan cili merah dan garam secukup rasa.
bolehlah diangkat dan
dihidangkan.
No comments:
Post a Comment