- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 6 ekor udang bersaiz xxl
- 2 biji bawang besar (dikisar)
- 1 biji bawang besar (dihiris)
- 1 cm belacan (dikisar)
- 7 sdb cili boh
- 3 papan petai (dikupas isi)
- sedikit santan pekat (1 sdb santan kara + sedikit air)
- sedikit air asam jawa
- gula dan garam secukup rasa
- 1/2 cawan minyak untuk menumis
- CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak,tumis bahan kisar hingga garing.Masukkan gula,udang dan bawang hiris.Kacau sekali sekala.Tambahkan santan pekat dan petai.
- Apabila kuah agak pekat masukkan air asam dan sedikit garam.
- Rasa masam manisnya dan bolehlah diangkat.
Tuesday, March 22, 2011
sambal udang petai bersantan
maggi goreng sempoi
- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 3 keping maggi (direbus hingga lembut dan ditoskan)
- 4 helai daun kobis cina (dihiris)
- 3 ulas bawang putih (dihiris)
- 1 biji kecil bawang besar (didadu)
- sedikit serbuk belacan
- 1 sdb cili boh
- 8 biji sosej koktel (dihiris)
- sos tiram,kicap manis dan kicap cair secukupnya
- 1 biji tomato (potong 4)
- daun sup dan daun bawang
- minyak untuk menumis
- CARA-CARA MEMBUATNYA :-)
-
- Panaskan minyak, tumis bawang,cili boh dan belacan hingga wangi dan garing.Masukkan sosej, goreng sebentar.Masukkan kobis dan tomato tunggu hingga kobis masak.
- Tambahkan sos - sos dan masukkan maggi yang telah direbus tadi.Kacau rata.
- Tabur daun sup dan daun bawang sebelum menghidang.
-
Subscribe to:
Posts (Atom)