BAHAN-BAHAN :
500g pisang awak masak ranum
200g gula pasir
sedikit garam
1 cawan air
200g tepung gandum
daun pisang secukupnya
BAHAN INTI :
kelapa parut putih secukupnya
sedikit garam
CARA-CARA :
Lap daun pisang dengan kain lembap yang bersih.
Layurkan di atas api dan potong mengikut saiz yang dikehendaki.
Ketepikan.
Kisar pisang bersama air dan gula.
Masukkan bancuhan ke dalam mangkuk berisi tepung.
Tambahkan sedikit garam.
Gaul bancuhan rata-rata.
Sementara itu campurkan kelapa parut bersama garam dan ketepikan untuk intinya.
Panaskan periuk pengukus dan ketepikan.
Ambil daun pisang yang telah dilayur, masukkan 1 Tbsp bancuhan pisang.
Letakkan sedikit kelapa parut ditengahnya dan tutup dengan 1 Tbsp bancuhan.
lipat daun pisang.
Ulang langkah sehingga habis adunan.
Kukus lepat selama 30minit @ sehingga masak.
Sedia dihidangkan untuk minum petang.