Monday, May 27, 2019

Sup bayam & tauhu

BAHAN-BAHAN :
1 ikat sayur bayam
2 ketul tauhu (dadu, goreng sehingga berkulit)
1 tangkai cili merah (hiris)
900ml air bertapis
garam bukit/gula

DITUMBUK KASAR :
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 Tbsp ikan bilis
10 biji lada hitam
10 biji lada putih


CARA-CARA :
Didihkan air bersama bahan tumbuk.
Kemudian masukkan tauhu, bayam dan juga cili hiris.
Renihkan di atas api sederhana sehingga bayam lembut.
Perasakan secukupnya.
Sedia dinikmati.

Nasi goreng belacan pedas

BAHAN-BAHAN :
700g nasi 
5 helai kobis cina (hiris)
7 tangkai cili api (ketuk)
1/4tsp serbuk pati ayam
garam bukit
minyak untuk menumis
ikan selar kuning goreng kunyit (jika suka)

DITUMBUK :
1 labu bawang besar saiz sederhana
6 ulas bawang putih
1/2 Tbsp belacan


CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Tumis bahan tumbuk sehingga harum dan garing.
Masukkan kobis, nasi dan juga cili ketuk.
Gaul rata dan masak sehingga kobis layu.
Perasakan secukupnya.
Setelah sebati matikan api dan sedia dinikmati bersama ikan goreng @ keropok.
Enak juga jika dinikmati bersama ikan rebus goreng.