Monday, July 23, 2018

Kek tapai ubi

BAHAN-BAHAN :
150g mentega
5 biji telur saiz A
200g gula kastor (kurangkan jika tak suka manis)
sedikit prun kering untuk hiasan (pilihan)

DIAYAK :
1 tsp serbuk penaik
175g tepung gandum
25g susu tepung

DIKISAR :
200g tapai ubi
1 Tbsp susu pekat manis
60ml susu cair


CARA-CARA :
Putar mentega bersama gula sehingga gebu.
Pecahkan telur sebiji demi sebiji dan putar lagi sehingga kembang dengan kelajuan sederhana.
Masukkan bahan ayak berselang-seli dengan bahan kisar sedikit demi sedikit.
Kaup balik adunan sehingga bercampur rata.
Tuangkan adunan ke dalam acuan yang telah dilengser dengan mentega dan ditaburi sedikit tepung.
Susun prun dan masukkan ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
Bakar menggunakan api atas bawah 170'c selama 40 minit @ sehingga masak.