Friday, April 20, 2018

Sambal tomato

BAHAN-BAHAN :
1/2 labu bawang besar (hiris)
1 biji tomato masak ranum (hiris)
2 tangkai cili merah (potong 3)
7 tangkai cili api (potong 2)
3 cm belacan
garam bukit & gula merah secukup rasa
sedikit minyak


CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Tumis semua bahan sehingga layu.
Perasakan secukupnya.
Kemudian lenyekkan sambal bersama minyaknya sekali di dalam lesung.
Masukkan ke dalam mangkuk dan sedia dinikmati bersama nasi, ulaman dsbnya.

Tempe goreng

 BAHAN-BAHAN :
200g tempe (hiris nipis, serong)
1 Tbsp biji ketumbar (tumbuk)
2 ulas bawang putih (tumbuk)
1/2 tsp garam bukit
100ml air tapis
4 Tbsp tepung rangup BESTARI perisa bawang putih
minyak untuk menggoreng


CARA-CARA :
Perap tempe bersama bahan tumbuk dan garam sekurang-kurangnya 30 minit.
Sementara itu, bancuh tepung rangup bersama 100ml air.
Panaskan secukupnya minyak di dalam kuali.
Celupkan tempe ke dalam bancuhan tepung dan goreng sehingga rangup.
Enak dihidangkan bersama sambal kicap ataupun sambal tomato.