Saturday, January 21, 2017

Siakap masam manis berserai


 BAHAN-BAHAN :
1 ekor ikan siakap sederhana (potong 4)
10 tangkai cili padi hijau
1 helai daun limau purut (carik)
1/2 tbsp sos tiram Nona
3 tbsp sos tomato Kimball
2 tbsp sos cili Kimball
1 tbsp kicap cair
garam dan gula secukup rasa
sedikit garam +serbuk kunyit (lumur ikan)
minyak untuk menumis dan menggoreng ikan

DIKISAR :
1 labu bawang besar
1 biji tomato masak
7 tangkai cili kering (rebus)
1 batang serai
5 ulas bawang putih

 CARA-CARA :
 Lumurkan ikan bersama garam dan serbuk kunyit.
Goreng sehingga garing dan ketepikan.
Sementara itu, kisar bahan rencah dengan sedikit air sehingga hancur.
Panaskan sedikit minyak baki gorengan ikan.
Tumis bahan kisar sehingga terbit bau dan pecah minyak.
Masukkan bahan sos, cili api dan perasakan secukupnya.
Kacau sehingga sos meletup-letup. 
Masukkan daun limau purut dan tuangkan di atas ikan yang telah digoreng tadi. 
Hidangkan panas-panas.

Sup daging pedas masam

 BAHAN-BAHAN :
300g daging (hiris nipis)
1 batang serai (kisar)
1 biji tomato (belah 6)
1/2 labu bawang besar (hiris)
6 tangkai cili api (belah 2)
1 bungkus sup bunjut
1 tsp maggi secukup rasa
jus limau nipis @kasturi secukupnya
2 helai daun limau purut (carik)
1 tangkai daun ketumbar bersama akarnya 
air secukupnya untuk merebus daging
garam secukup rasa

 CARA-CARA :
 Rebus daging sehingga empuk.
Sukat 3 gelas air rebusan untuk kuah.
Renihkan stok bersama daging, serai, akar ketumbar, bawang, sup bunjut dan juga tomato.
Perasakan dengan maggi secukup rasa dan sedikit garam. 
Masak hingga tomato lembut.
Kemudian tambahkan cili api dan daun limau purut.
Sebelum dihidangkan masukkan jus limau mengikut citarasa.
Taburkan daun ketumbar sebelum dinikmati.