BAHAN-BAHAN :
segenggam ikan bilis
2 papan petai (belah 2)
1 labu bawang besar (hiris)
1C air + sedikit asam jawa
garam/gula
1/2C minyak untuk menumis
DIKISAR :
segenggam cili kering (rebus)
2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
sebesar ibu jari belacan
1C air
CARA-CARA :
Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan kisar.
Masukkan gula secukupnya supaya warna sambal cantik.
Tumis sehingga cili garing dan terbit minyak.
Kemudian masukkan ikan bilis yang telah dicuci bersih.
Gaul rata.
Tuangkan air asam jawa.
Tambahkan bawang hiris dan masak sehingga bawang layu.
Perisakan dengan garam secukupnya.
Jika kurang manis boleh tambah sedikit gula.
Akhir sekali barulah masukkan petai.
Kacau sekejap dan sedia dihidangkan bersama nasi putih @ nasi lemak.