Wednesday, June 26, 2013

Acar buah




 BAHAN-BAHAN :
250 g prun kering
1 kg jeruk buah campuran
1 cawan cili api jeruk
1/2 cawan cuka
6 tbsp gula @ secukup rasa
3 tsp membumbung garam @ secukup rasa
minyak untuk menumis
DIKISAR :
2 genggam cili kering (rebus)
3 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia

CARA :

 Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing dan wangi.
Masukkan gula, garam dan juga cuka. 
Masak hingga pecah minyak.

 Masukkan buah-buahan

 gaul rata dan masak hingga pekat.

 Tambahkan cili api jeruk dan  sesuaikan rasanya.

 Enak dimakan bersama nasi minyak dan sedia dikongsi bersama jiran-jiran....


Layan gambor je....

 Masak ikan kembung pindang kicap....hari yang panas dan berjerebu sedap laa makan cam gini, pekena ngan sambal belacan juga ikan masin. Padprik pun ada juga nak kasi meriah sikit....