Saturday, December 19, 2015

Nasi kapit bersambal


 BAHAN-BAHAN :
Nasi impit secukupnya (potong dadu)
2 ekor ikan kembung (dibakar tanpa garam, ambil isi)
1/2 labu bawang besar (hiris)
1 inci halia
1 biji kelapa parut
gula melaka secukup rasa
garam secukup rasa


CARA-CARA :
Sangai kelapa parut bersama bawang, halia dan isi ikan sehingga kelapa berwarna kecoklatan.
Masukkan gula melaka dan sedikit garam. 
Matikan api.
Tumbuk kelapa sehingga lumat dan kelihatan agak berminyak.
Sedia dihidangkan bersama nasi impit untuk sarapan.

Roti sosej goreng

 BAHAN-BAHAN :
Sosej secukupnya (goreng bersama sedikit minyak)
roti secukupnya
minyak untuk menggoreng terendam

BAHAN BATTER :
3/4 C tepung rangup KFC
1/3 C tepung gandum
2 tbsp tepung jagung
1 tsp baking powder
air secukupnya

CARA-CARA :
Bancuh kesemua bahan batter. 
Tidak terlalu pekat @ terlalu cair.
Ketepikan. 
Panaskan minyak untuk menggoreng terendam.
Sementara itu, gulung sosej dengan roti.
Celup ke dalam adunan batter dan masukkan ke dalam minyak yang telah dipanaskan.
Goreng sehingga garing.
Enak dihidangkan bersama sos cili dan secawan air kopi Pak Belalang.

Gulai asam garam kembung


BAHAN-BAHAN :

  5 ekor ikan kembung
3 tangkai cili merah
5 tangkai cili api
1 ulas bawang besar (kecil)
1/2 tsp belacan
1/2 tsp kunyit kisar
3 batang serai (ketuk)
3 keping asam gelugur
5 tangkai daun kesum
secukupnya air untuk kuah
garam dan sedikit perasa

CARA-CARA :
 Kisar cili, bawang dan belacan bersama sedikit air
 masukkan ke dalam periuk bersama kunyit, serai, air dan juga asam keping
 masak hingga mendidih
 dan hilang bau cili
 tambahkan daun kesum
 dan masukkan ikan kembung. Perasakan dengan garam secukupnya
 tutupkan api dan 
sedia dihidangkan bersama nasi panas, ulam dan sambal belacan serta telur masin