BAHAN-BAHAN :
2 ekor ikan bawal emas (potong 2)
500ml pati santan segar
400ml air bertapis
1 keping asam keping
2 Tbsp minyak
garam laut/gula
DIKISAR :
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 ruas jari halia
1 ruas jari kunyit hidup
2 biji buah keras (sangai)
2 tangkai cili merah
1/2 Tbsp biji ketumbar
CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak untuk menumis.
Tumis bahan kisar sehingga garing dan pecah minyak.
Tuangkan air dan separuh pati santan.
Masak di atas api sederhana sehingga mendidih.
Kemudian masukkan ikan dan juga asam keping.
Kacau selalu.
Akhir sekali tambahkan baki santan dan perasakan secukupnya.
Setelah kuah terbit minyak, matikan api dan sedia dihidangkan bersama nasi, ulaman dan sambal belacan.