Tuesday, September 30, 2014

Kway teow sup lada hitam

 BAHAN-BAHAN :
4 keping kway teow halus kering (rendam dan rebus hingga lembut, toskan)
400 g udang direbus bersama 8 gelas air (buang kulit, simpan air rebusan)
8 biji bebola ikan saiz besar (hiris)
8 ulas bawang putih +1 tbsp lada hitam (tumbuk)
1 paket sawi (dicelur)
2 senduk sos cili
1 senduk sos tomato
1/2 senduk sos tiram Nona
1 senduk kicap cair
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
limau kasturi, daun sup dan daun bawang (untuk tabur)
CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih dan lada hitam yang telah ditumbuk.
Setelah wangi dan garing, tuangkan air rebusan dan masak hingga mendidih.
Masukkan sos-sos dan gaul rata.
Rasa  dahulu sebelum memasukkan garam.
Kemudian tambahkan bebola ikan yang telah dihiris. 
Renihkan sekejap dan bolehlah dihidangkan bersama bahan pelengkap.

Koleh kacang hijau

 Teruja x korang tengok kuih ni. Makcik guna resepi yang selalu makcik buat walaupun makcik ada 2, 3 resepi untuk koleh kacang nie. NI antara resepi terbaik di antara yang terbaik.
 Resepinya ada kat dapur makcik yang no 2 ni
 Gerenti xkechiwa.....kalau buat meniaga pun ok gak ni. Untuk taik minyak tu korang lebihkanlah santannya..kalau x ciput je dapat.
 Makcik guna tepung kacang hijau cap Kijang...lebih lazat dan beraroma...(promosi nampak ekk)  Kalau korang masak jangan lupa hantar kat makcik sikit wokesss....