BAHAN-BAHAN :
5 cawan beras basmati (rendam bersama air bercampur garam 30 minit)
8 ketul ayam
1 tin kecil (220g) pati tomato Duchef
1/2 labu bawang besar kuning (hiris)
4 tbsp rempah beriani Babas
segenggam kismis
4 tangkai cili hijau
segenggam daun ketumbar bersama batangnya
sedikit susu segar untuk kuah ayam
garam dan gula
minyak sapi untuk menumis
BAHAN TUMIS :
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 tangkai cengkih
3 biji pelaga
BAHAN KISAR :
2 labu bawang besar saiz kecil
2 inci halia
3 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
CARA-CARA :
Panaskan minyak sapi di dalam periuk.
Tumis bahan tumis bersama bawang hiris dan rempah beriani sehingga harum.
Masukkan bahan kisar dan masak lagi sehingga terbit minyak.
Tambahkan ayam dan masak sehingga ayam kecut.
Masukkan pati tomato, sedikit susu segar dan juga bahan perasa.
Masak sehingga kuah pekat.
Ketepikan.
Sementara itu, masak nasi dengan nisbah air 1:1 1/2
Setelah nasi 1/2 masak, keluarkan nasi dan tindan bersama ayam dan kuah beriani.
Masukkan sekali daun ketumbar, kismis dan cili hijau.
Masak di atas api kecil sehingga nasi tanak.
Sedia dihidangkan bersama acar dan pelengkap.