BAHAN-BAHAN :
200g mentega
120g gula kastor
1/4 tsp garam bukit halus
100g pisang emas (lecek halus)
4 biji telur A
200g tepung gandum
1 tsp esen vanilla
1 tsp serbuk penaik
75g yogurt tawar
70g cip coklat
CARA-CARA :
Ayak tepung gandum bersama garam dan serbuk penaik.
Ketepikan.
Pukul mentega dan gula sehingga sehingga lembut lebih kurang 7 minit.
Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul sehingga kembang.
Kemudian masukkan pisang lecek sedikit demi sedikit.
Tambahkan esen vanilla.
Masukkan tepung gandum berselang seli dengan yogurt sambil dipukul perlahan sehingga rata.
Masukkan cip coklat dan gaul sehingga coklat merata.
Tuangkan adunan di acuan muffin yang dialas cawan kertas.
Masukkan ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
Bakar kek dengan suhu 180'c sehingga masak.
Sedia dihidangkan untuk minum petang.