Anak-anakku

Loading...

Monday, March 25, 2013

Bengkang tepung beras Pn. Wila

 SUMBER :Pn. Wila Chin (mintak izin tepek ya kak. Tq)

BENGKANG TEPUNG BERAS 

-bahan-bahan:
-2 cwn tepung beras
-200ml pati santan(campurkan air sehingga jadi 3 cawan santan cair)
-1/2 camt garam
-7 camb gula
Cara-cara:
-canpurkan kesemua bahan kacau atas api sederhana hingga nampak berketul
-padamkan api kacau sehingga licin dan agak pekat (jika adunan agak berketul2 jangan terkejut
Terus kacau lagi-licin.
-setelah adunan ini licin dan pekat dan jatuh berlipat lipat bolehlah tuang kedalam acuan
yang telah dipanaskan n bakar lebih kurang 1jam 




5 comments:

  1. salam nasya..
    sedap nampak kuih bengkang ni.. teringin pulak akak tgk..
    puan wila ni mmg pandai buat segala kuih muih terutama kuih2 tradisi kelate.. tp syg dia dah taknak update fotopagesnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm kak Ratna....itu yang sayangnya tu kak...kiranya kak Wila nie dah membawa diri terus, akak cuba2 laa pujuk. Payah sebenarnya nak dpt resepi asli terutamanya resepi siam marii...

      Delete
  2. as-salam mak ciknasya
    wahhh!!!BENGKANG TEPUNG BERAS ni my mom fav..kalau bulan puasa suka beli kuih ni ...Apam balik kat bawah tu mmg npk sedap suka sgt...tq mak cik 4 share2...

    ReplyDelete
  3. wslm pcik....mcik mmg suka share tapi satu jerr yg mcik xsuka share hu...hu...
    yg lain suka kongsi gitu..
    pcik Ady pun kongsi laa resepi air tangan bonda pcik, nak juga cuba try test mesti lazat punyerr..

    ReplyDelete