BAHAN-BAHAN NASI :
2 pot beras
3 pot air rebusan ayam
1 tbsp stok ayam
2 helai daun pandan (simpul)
garam secukup rasa
****masak seperti biasa****
BAHAN UNTUK STOK :
2 tbsp mentega
3 ulas bawang merah +2 ulas bawang putih (kisar)
3 cm halia tua (ketuk)
1/2 ekor ayam
daun sup dan daun bawang
air secukupnya untuk memasak nasi dan sebagai sup
BAHAN UNTUK AYAM PANGGANG:
1/2 ekor ayam yang direbus
3 ulas bawang merah+2 ulas bawang putih(kisar)
1/2 tbsp oregano
2 tbsp madu
sedikit maggi seasoning
garam secukup rasa
2 tbsp mentega
****semua bahan digaul sebati, perap sebentar dan panggang****
BAHAN LAIN :
sos cili pencicah "Mae Pranom"
kicap manis (makcik menggunakan kicap BANGO)
tomato, timun dan daun salad
Menu simple khususnya untuk anda yang sibuk...yang pasti...rasanya tidak mengecewakan.