- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung ubi
- 5 1/2 cawan air
- 1 cawan gula merah
- 1/2 cawan gula putih
- 2 sdb air kapur
- secukupnya kelapa muda parut yang digaul dengan garam.
- Semua bahan dikisar kecuali kelapa.
- Tapis ke dalam loyang yang telah disapu sedikit minyak dan dialas plastik.
- Kukus hingga masak.
- Biarkan kuih betul-betul sejuk sebelum digaul bersama kelapa.
- Sesuai dihidangkan untuk minum petang.
akak tak penah lagi buat kuih kaswi ni.Resepi pun simple je.leh la cuba
ReplyDeletesedapnyaaa..lama x buat la..kecur pulak tgok kt sini:)
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteTerima kasih kak Ina n Zila sbb sudi singgah sini.
ReplyDeleteKue ni saya amik resepi dari neber, sedap. Xmanis sangat n meluncur laju je masuk tekak.....senang untuk owang2 yg malas mengunyah cam Nasya....he..he..he...
as-salam Nasya
ReplyDeletewahh3 dia buat kuih kaswi ya..tak kasi Ady sikit ke Nasya..kuih kaswi ni my wife paling suka..npk cantik kuih kaswi Nasya ni..
wslm Ady...he..he..he...
Deletekue kaswi kelam kabut tu Ady...tu yg lembik sikit..tengah laporr!!
Salam Nasya. akk suka kuih kaswi...baru last week buat...
ReplyDeletesedapnya kaswi..saya kadang2 tak dek kelapa pun suka jugak makan..hehehhe
ReplyDelete