Sunday, July 8, 2012

Kuih kaswi resepi Kak Iba

BAHAN-BAHAN :

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung ubi
  • 5 1/2 cawan air
  • 1 cawan gula merah
  • 1/2 cawan gula putih
  • 2 sdb air kapur
  • secukupnya kelapa muda parut yang digaul dengan garam.
CARA :

  1. Semua bahan dikisar kecuali kelapa.
  2. Tapis ke dalam loyang yang telah disapu sedikit minyak dan dialas plastik.
  3. Kukus hingga masak.
  4. Biarkan kuih betul-betul sejuk sebelum digaul bersama kelapa.
  5. Sesuai dihidangkan untuk minum petang.

8 comments:

  1. akak tak penah lagi buat kuih kaswi ni.Resepi pun simple je.leh la cuba

    ReplyDelete
  2. sedapnyaaa..lama x buat la..kecur pulak tgok kt sini:)

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Terima kasih kak Ina n Zila sbb sudi singgah sini.
    Kue ni saya amik resepi dari neber, sedap. Xmanis sangat n meluncur laju je masuk tekak.....senang untuk owang2 yg malas mengunyah cam Nasya....he..he..he...

    ReplyDelete
  5. as-salam Nasya
    wahh3 dia buat kuih kaswi ya..tak kasi Ady sikit ke Nasya..kuih kaswi ni my wife paling suka..npk cantik kuih kaswi Nasya ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm Ady...he..he..he...
      kue kaswi kelam kabut tu Ady...tu yg lembik sikit..tengah laporr!!

      Delete
  6. Salam Nasya. akk suka kuih kaswi...baru last week buat...

    ReplyDelete
  7. sedapnya kaswi..saya kadang2 tak dek kelapa pun suka jugak makan..hehehhe

    ReplyDelete