Anak-anakku

Loading...

Friday, April 1, 2016

Kambing grill pedas

 BAHAN-BAHAN ;
5 keping lamb chop (pressure cook selama 35 minit sehingga lembut)
1 tsp dried rosemary
1 tsp dried oregano
sedikit serbuk lada hitam kasar
kicap cair secukupnya
cili flakes mengikut citarasa (nak pedas, lebihkan)
3 tbsp sos dari ayam butterfly

CARA-CARA :
 Campurkan kesemua bahan bersama daging yang telah ditos.
Grill di atas kuali sehingga garing.
Sedia dihidangkan sebagai bekal untuk perkelahan.

Ayam panggang butterfly


 BAHAN-BAHAN ;
1 ekor ayam (potong tulang belakang, tekan hingga leper)
1 tsp serbuk 5 spice
1 tsp serbuk bawang putih
1 tsp dried oregano
1 tsp serbuk lada hitam
2 tsp garam
1/2 tbsp serbuk pati ayam
sedikit butter untuk sapuan

CARA-CARA :
Perap ayam dengan kesemua bahan di atas sekurang2nya 1/2 jam. Lebih enak jika diperap semalaman.
Balut ayam dengan aluminium foil.
Panggang ayam di dalam ketuhar sehingga masak.
15 minit terakhir, bukak foil dan perangkan kulit ayam sehingga garing. 

BAHAN SOS :
Lebihan jus dari dulang ayam panggang
lada hitam kisar secukupnya
sos lada hitam
sos cili kimball
mix apple n grape juice (jika ada)
stok ayam
garam dan gula secukup rasa

CARA-CARA :
Renihkan bahan di atas sehingga pekat.

Murtabak mini


 BAHAN-BAHAN :
kulit popia secukupnya
telur secukupnya (kocok)
4 keping daging burger Ramly (hancurkan)
1/2 labu bawang besar (cincang)
2 ulas bawang putih (cincang)
sedikit halia (cincang)
1 tbsp serbuk kari daging @ serbuk kurma
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis

BAHAN ACAR BAWANG :
1 labu bawang besar (hiris)
sedikit pewarna merah
sedikit air panas
cuka, garam dan gula secukupnya
****CAMPURKAN SEMUA BAHAN DAN KETEPIKAN****

 CARA-CARA :
Panaskan minyak di dalam kuali.
Tumis bahan cincang hingga wangi.
Masukkan rempah kari dan sedikit air. 
Kacau hingga terbit minyak.
Tambahkan daging burger, garam dan gula secukup rasa.
Ketepikan.
Sementara itu, bentang kulit popia.
Didalam mangkuk kecil campurkan sedikit inti bersama sedikit telur.
Gaul rata dan sudukan ke dalam kulit popia. 
Lipat dan masak di atas kuali yang telah dilengser sedikit minyak hingga garing.
Sedia dicicah bersama acar bawang.