- 3 biji terung panjang (potong 2, belah tengah tak putus)
- 1/2 kg santan
- 1 sdb udang kering (Nasya xtumbuk, suka sekor2)
- 1 sdb halia kisar
- 2 sdb bawang merah kisar
- 1 sdb bawang putih kisar
- 1 paket kecil rempah kari ikan
- setangkai daun kari
- sedikit kulit kayu manis, pelaga, cengkih dan bunga lawang
- 2 asam keping
- 1 tangkai cili merah dan cili hijau (belah 2)
- garam dan gula secukup rasa
- minyak untuk menumis
- Panaskan minyak di dalam periuk, tumis rempah tumis dan daun kari hingga wangi. Tambahkan halia, bawang merah dan juga bawang putih. Masak hingga garing.
- Kemudian masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan sedikit air. Masukkan juga udang kering. Kacau rata.
- Setelah itu, masukkan santan dan masak hingga pecah minyak.
- Masukkan terung, cili, asam keping dan juga bahan perasa. Masak hingga terung lembut dan kuah pekat. Setelah elok masaknya bolehlah dihidangkan bersama nasi panas dan ikan gelama jeruk goreng.