BAHAN-BAHAN :
2 ekor ikan kerapu
2 ulas bawang putih (ketuk)
1/2 labu bawang besar (hiris)
1/2 biji kapsikum merah, hijau, kuning (hiris panjang)
1/2 tbsp cili kisar
2 tbsp sos tomato
2 tbsp sos cili
1 tbsp sos tiram
garam/gula
sedikit air
sedikit tepung jagung
minyak untuk menumis
CARA-CARA :
Bersihkan ikan dan sapu sedikit garam.
Golekkan ikan dalam tepung jagung.
Goreng dalam minyak terendam sehingga garing.
Ketepikan.
Di dalam kuali berasingan, masukkan 3 tbsp minyak baki gorengan.
Tumis bawang putih dan bawang hiris sehingga harum.
Kemudian masukkan cili kisar dan tumis sehingga terbit minyak.
Tambahkan sos-sos, sedikit air dan juga garam/gula sekiranya perlu.
Akhir sekali baru masukkan kapsikum dan masak sehingga layu.
Curahkan kuah ke atas ikan yang telah digoreng tadi.
Sedia dihidangkan bersama nasi dan pelengkap lain.