Saturday, March 4, 2017

 BAHAN-BAHAN :
2 ekor ikan kerapu
2 ulas bawang putih (ketuk)
1/2 labu bawang besar (hiris)
1/2 biji kapsikum merah, hijau, kuning (hiris panjang)
1/2 tbsp cili kisar
2 tbsp sos tomato
2 tbsp sos cili
1 tbsp sos tiram
garam/gula
sedikit air
sedikit tepung jagung
minyak untuk menumis

CARA-CARA :
Bersihkan ikan dan sapu sedikit garam.
Golekkan ikan dalam tepung jagung.
Goreng dalam minyak terendam sehingga garing.
Ketepikan.
Di dalam kuali berasingan, masukkan 3 tbsp minyak baki gorengan.
Tumis bawang putih dan bawang hiris sehingga harum.
Kemudian masukkan cili kisar dan tumis sehingga terbit minyak.
Tambahkan sos-sos, sedikit air dan juga garam/gula sekiranya perlu.
Akhir sekali baru masukkan kapsikum dan masak sehingga layu.
Curahkan kuah ke atas ikan yang telah digoreng tadi. 
Sedia dihidangkan bersama nasi dan pelengkap lain.

Sup Ayam & Cendawan


 BAHAN-BAHAN :
500g ayam (potong kecil)
1 paket cendawan shitake
1 biji kentang (dadu kecil)
1 bungkus sup bunjut
1 pokok akar ketumbar (ketuk)
3 ulas bawang putih jeruk
serbuk lada hitam / serbuk lada putih
sedikit serbuk pati ayam
kicap cair/ garam
4 gelas air
daun sup untuk hiasan
minyak untuk menumis

DIHIRIS :
4 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
3 cm halia

 CARA-CARA :
 Panaskan sedikit minyak di dalam periuk.
Tumis bahan hiris sehingga wangi.
Masukkan ayam, kentang, air, akar ketumbar, sup bunjut dan bawang jeruk.
Masak hingga mendidih.
Tambahkan cendawan dan bahan perasa.
Renihkan sehingga cendawan lembut.
Matikan api dan sedia dihidangkan bersama nasi @ mi.


Dinner Rolls

 
 BAHAN-BAHAN :
6 hingga 6 1/2 c tepung gandum
4 1/2 tsp yis kering
1/3 c + 1 tsp gula 
1/2 c air suam-suam kuku
1 1/4 c susu suam
1/2 c lemak sayuran @ shortening
1 1/2 tsp garam 
2 biji telur

CARA-CARA:
Di dalam mangkuk kecil, campurkan ragi bersama 1 tsp gula dan air suam.
Ketepikan sehingga berbuih.
Di dalam mangkuk pengadun (guna HOOK) campurkan tepung bersama bahan-bahan lain.
Uli sehingga bercampur rata.
Kemudian tambahkan bahan yis dan adun sehingga menjadi doh.
 Keluarkan adunan dan masukkan ke dalam mangkuk besar. 
Sapukan sedikit minyak di keliling mangkuk supaya doh tidak melekat. 
Tutup doh dengan plastik wrap.
Ketepikan sehingga doh naik sekali ganda.
Setelah itu, kempiskan adunan dan bentukkan bulat-bulat.
Tabur bijan hitam (jika suka) 
biarkan naik lagi sekali ganda.
Glis doh dengan sedikit susu cair yang dicampurkan dengan kuning telur.
Bakar sehingga masak.
**spray roti dengan sedikit air supaya roti kelihatan cantik dan tidak hangus**