BAHAN-BAHAN :
2 kg mi kuning (basuh bersih, celur)
1 ekor ayam
3 L air bertapis
3 batang serai (ketuk)
3 paket sup bunjut tulang
tauge secukupnya (buang ekor)
1 pokok daun sup/1 pokok daun bawang (hiris)
garam laut/gula
DIKISAR :
1 labu bawang besar
5 cm halia
1 biji isi buah pala
1 sudu kecil jintan putih (sangai)
2 sudu kecil lada hitam (sangai)
3 sudu kecil jintan manis (sangai)
2 sudu kecil ketumbar biji (sangai)
***bukan sudu teh, tapi sudu kecil biasa***
SAMBAL KICAP :
20 tangkai cili api
4 ulas bawang putih
1/2 c kicap manis
secukupnya gula
***semua bahan ditumbuk @ dikisar***
CARA-CARA :
Bersihkan ayam kemudian direbus bersama sup bunjut, serai dan bahan kisar.
Renihkan di atas api sederhana.
Sentiasa buang buih-buih yang timbul dipermukaan sup.
Apabila ayam telah empuk, keluarkan dan toskan ayam.
Siat isi ayam dan ketepikan untuk hidangan.
Sementara itu masukkan tulang-tulang ayam bersama secukupnya bahan perasa ke dalam kuah sup. Biar mendidih sekali lagi.
Sedia dihidangkan bersama mi dan bahan pelengkap.