Wednesday, January 17, 2018

Gulai lemak ikan kering

 BAHAN-BAHAN :
300g ikan talang masin (rendam di dalam air +garam)
1 batang serai (ketuk)
1 tangkai cili hijau (belah 2)
1 biji timun (belah 2, hiris)
700ml santan
1 asam keping
sedikit gula
garam jika perlu

DITUMBUK :
1 hiris lengkuas
4 ulas bawang merah
1cm halia
1 inci kunyit

 CARA-CARA :
Jerang santan bersama serai dan bahan tumbuk di atas api sederhana.
Bilas ikan masin dan masukkan ke dalam kuah santan.
Tambahkan asam keping dan renihkan sehingga mendidih.
Kemudian masukkan timun dan juga cili.
Kacau sebati.
Rasa dahulu kuah sebelum memasukkan bahan perasa.
Matikan api dan sedia dihidangkan bersama nasi dan ulaman.

Biskut almond kopi

 BAHAN-BAHAN :
225g mentega
100g gula icing
1/4 tsp garam bukit
2 sachet kopi 3 in 1
1 biji telur saiz A
100g almond nibs
30g tepung jagung
30g susu tepung
1 tsp baking powder
1/4 tsp pes coklat
350g tepung gandum

CARA-CARA :
 Sediakan mangkuk besar.
Putar mentega bersama gula icing sehingga sebati.
Pecahkan telur dan gaul menggunakan senduk kayu.
Campurkan kesemua bahan kecuali almond nibs.
Aduk sehingga adunan bercampur rata.
Kemudian masukkan adunan ke dalam penerap @ boleh sudukan mengikut kreativiti.
Cucuk almond nibs dan bolehlah dibakar sehingga masak.
***KEPANASAN KETUHAR ADALAH BERBEZA,  RUJUK OVEN MASING-MASING***