RESEPI ASAL DARI KERATAN MAJALAH LAMA TETAPI TELAH DIUBAHSUAI MENGIKUT CITARASA SENDIRI
BAHAN-BAHAN :
8 ketul ayam
1 kotak santan kara
secukupnya air
1 1/2 tbsp gula
1 tbsp cili kisar
1/2 tbsp serbuk kurma
sedikit lada sulah
garam secukup rasa
DIKISAR :
6 biji buah keras
3 kuntum cengkih
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 cm halia
2 batang serai
1 cm kunyit hidup
Masukkan ayam dan semua bahan ke dalam periuk.
Tambahkan air secukupnya dan jerang sehingga ayam masak.
Keluarkan ayam dan panggang ayam sambil dipercikkan kuah.
Baki kuah dimasak sehingga pekat dan hidang bersama ayam sebagai tambahan.
SALAM
ReplyDeletewahhh!!!makcik sedapnye Ayam percik...mkn dgn nasi apa sedap ni makcik..
wslm pakcik...
Deletemakcik ratah je pakcik
tergoda aiiiii....
ReplyDeleteleh masuk list ramadhan!
boley cik cida...he..he...
Deletesalam kak..
ReplyDeletewah..bukan main menggoda lagi ayam percik tu..sangat sesuai menu untuk berbuka..
jgn lupe cube ye darling mmuahh....
Delete