Thursday, February 9, 2012

Ayam mak inang

BAHAN-BAHAN :

  • 3 ketul ayam (dari seekor ayam yg dipotong 4, disapu garam dan goreng 1/2 masak)
  • 3 sdb bawang merah kisar
  • 1 sdb bawang putih kisar
  • 15 biji cili hijau (dikisar) 
  • 1 1/2 inci lengkuas (dikisar)
  • 3 sdb kerisek
  • 1 tin susu cair + 1 tin air
  • garam dan gula secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis
CARA-CARA :

  • Panaskan sedikit minyak di dalam periuk, tumis bahan kisar hingga wangi dan garing.
  • Masukkan susu cair, air dan juga kerisek. Masak dengan api sederhana hingga menggelegak.
  • Setelah kuah agak pekat, masukkan ayam yang telah digoreng, garam dan juga gula secukup rasa.
  • Masak hingga agak pekat dan kuah keluar minyak.
  • Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment