Ayam mak inang
BAHAN-BAHAN :
- 3 ketul ayam (dari seekor ayam yg dipotong 4, disapu garam dan goreng 1/2 masak)
- 3 sdb bawang merah kisar
- 1 sdb bawang putih kisar
- 15 biji cili hijau (dikisar)
- 1 1/2 inci lengkuas (dikisar)
- 3 sdb kerisek
- 1 tin susu cair + 1 tin air
- garam dan gula secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis
CARA-CARA :
- Panaskan sedikit minyak di dalam periuk, tumis bahan kisar hingga wangi dan garing.
- Masukkan susu cair, air dan juga kerisek. Masak dengan api sederhana hingga menggelegak.
- Setelah kuah agak pekat, masukkan ayam yang telah digoreng, garam dan juga gula secukup rasa.
- Masak hingga agak pekat dan kuah keluar minyak.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment