BAHAN-BAHAN :
500g tepung gandum
320 ml susu suam
1 tsp garam halus
3 tbsp gula
6 tbsp minyak jagung
1 tbsp yis segera Mauripan
1 paket sosej @secukupnya (potong 2, goreng tanpa minyak)
kuning telur +sedikit susu (untuk sapu)
CARA-CARA :
Di dalam mangkuk kecil, campurkan yis bersama susu suam dan sedikit gula.
Ketepikan dan biar sehingga berbuih.
Sementara itu, campurkan bahan-bahan lain ke dalam mesin pengadun dan gaul rata.
Kemudian masukkan adunan yis tadi dan adun sehingga adunan licin.
Masukkan ke dalam mangkuk yang telah di sapu sedikit minyak.
Biarkan naik sekali ganda.
Setelah itu, tumbuk-tumbuk doh untuk membuang gas.
Bentukkan dan masukkan sosej.
Biar naik sekali lagi.
Goreng tohor dan sedia dihidangkan.
(Saya membakarnya di dalam oven. Jika menggoreng tidak perlu untuk sapu kuning telur.)
No comments:
Post a Comment