Friday, January 11, 2013

Ayam masak kicap sempoi


BAHAN-BAHAN :

  • 500 gm ayam (potong kecil, gaul garam kunyit dan goreng 1/2 masak)
  • 1/2 biji bawang besar (hiris)
  • secukupnya kicap manis cap kipas udang
  • sedikit air jika ingin kuah lebih
  • garam jika perlu
  • minyak untuk menumis
DIKISAR :

  • 1 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
CARA :

  1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing, masukkan ayam, kicap dan juga air. Renihkan sehingga mendidih. Tambahkan bawang hiris, rasa dahulu kuahnya sebelum memasukkan garam.
  2. Masak hingga mencapai kepekatan kuah yang diingini. Kalau nak hitam lebih...tambah kicap pekat sikit.
  3. Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment