BAHAN-BAHAN :
500 g daging (rebus empuk dan simpan air rebusan)
1 ikat daun roselle
4 tbsp cili kisar
1 batang serai (ketuk)
1 batang bunga kantan (belah 4)
2 helai daun limau purut (dicarik-carik)
minyak untuk menumis
garam dan perasa
DIKISAR :
1/2 biji bawang besar
1 inci kunyit
1 inci halia
sebesar ibu jari belacan
CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak untuk menumis
tumis bahan kisar dan serai
sehingga wangi dan pecah minyak
masukkan cili kisar dan masak lagi
sehingga hilang bau cili
kemudian masukkan daging yang telah dihiris
bunga kantan dan juga daun limau purut
tambah air rebusan secukupnya. Jika ingin asam pedas yang pekat, kurangkan kuantiti air rebusan
masak hingga menggelegak dan tambahkan garam dan perasa secukupnya
akhir sekali, masukkan daun roselle
sebatikan rasanya dan
sedia dihidangkan bersama nasi panas, ikan masin dan sambal belacan....
No comments:
Post a Comment