Saturday, April 18, 2015

Rendang ayam pucuk ubi





 BAHAN-BAHAN :
1/4 ekor ayam (potong kecil)
2 genggam pucuk ubi
1 c santan pekat
1 tbsp kerisek
1 keping asam gelugur
minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa
DIKISAR :
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
6 tangkai cili api
3 batang serai

 CARA-CARA :

 Kisar bahan kisar
 Panaskan minyak secukupnya dan
 tumis bahan kisar 
 hingga wangi dan pecah minyak
 masukkan ayam, asam gelugur dan gaul rata
 setelah ayam kecut, tambahkan pati santan
 masukkan garam dan gula secukup rasa
 kemudian tambahkan kerisek dan juga pucuk ubi
 masak lagi sehingga pucuk ubi lembut
 dan kuah pekat
Enak dihidangkan bersama nasi panas, ikan goreng dan sambal belacan.

No comments:

Post a Comment