BAHAN-BAHAN :
3 ekor ketam seberat 1.2 kg (dibersihkan dan dipotong 2)
1 gelas pati santan
1 kotak santan kara + 2 kotak air
3 sdb bawang merah kisar
1 sdk bawang putih kisar
1 sdk halia kisar
3 batang serai (diketuk)
1 sdk serbuk kunyit
sedikit cili api tumbuk
1 helai daun kunyit (dimayang)
3 asam keping
garam dan gula secukup rasa
CARA-CARA :
Renihkan kesemua bahan di atas api yang sederhana.
Kacau selalu supaya santan tidak pecah minyak.
Setelah mendidih dan ketam masak, bolehlah diangkat dan dihdangkan.
as-salam nasya
ReplyDeletedah dalam ady tak datang kat sini ..sedapnye npk lemak ketam nasya ni..dah lama jugak tak masak ketam lemak..
wslm Ady...rindu Ady ha..ha..ha..
ReplyDeleteNasya pun sebenarnya dah 2 minggu xmsk..(confinement he..he..he..)ni n3 tertangguh.Nak upload news yang terbaru laptop lak buat hal..nasib baik gambar yg ni dah lama upload.
Ady dan family sihatkah??