Monday, April 2, 2012

Masak lemak ketam


BAHAN-BAHAN :
3 ekor ketam seberat 1.2 kg (dibersihkan dan dipotong 2)
1 gelas pati santan
1 kotak santan kara + 2 kotak air
3 sdb bawang merah kisar
1 sdk bawang putih kisar
1 sdk halia kisar
3 batang serai (diketuk)
1 sdk serbuk kunyit
sedikit cili api tumbuk
1 helai daun kunyit (dimayang)
3 asam keping
garam dan gula secukup rasa
CARA-CARA :
Renihkan kesemua bahan di atas api yang sederhana.
Kacau selalu supaya santan tidak pecah minyak.
Setelah mendidih dan ketam masak, bolehlah diangkat dan dihdangkan.

2 comments:

  1. as-salam nasya
    dah dalam ady tak datang kat sini ..sedapnye npk lemak ketam nasya ni..dah lama jugak tak masak ketam lemak..

    ReplyDelete
  2. wslm Ady...rindu Ady ha..ha..ha..
    Nasya pun sebenarnya dah 2 minggu xmsk..(confinement he..he..he..)ni n3 tertangguh.Nak upload news yang terbaru laptop lak buat hal..nasib baik gambar yg ni dah lama upload.
    Ady dan family sihatkah??

    ReplyDelete