Tumis sawi jepun dan noi
BAHAN-BAHAN :
- 1 ekor noi (sotong katak) saiz sederhana (dipotong panjang)
- 1 ikat sawi jepun
- 10 biji tomato ceri (dibelah 2)
- sedikit sos tiram
- garam dan perasa jika suka
- minyak untuk menumis
DITUMBUK :
- 2 biji cili merah
- 4 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 inci belacan
CARA-CARA :
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan yang ditumbuk hingga wangi dan garing. Kemudian masukkan noi (gunakan api besar untuk mengeringkan air noi), kacau selalu agar tidak hangit.
- Setelah noi masak, tambahkan sayur dan bahan perasa. Kacau rata. Sebelum diangkat masukkan tomato ceri dan segera tutupkan api agar tomato kekal rangup. Sedia dihidangkan bersama nasi putih.
Nasya.. Naz suka sayur2an yg campur2 cam ni.. Nakkkkk... I love vegetables..
ReplyDeleteNasya semenjak 2menjak ni malas nak masak satu-satu. itu yang lebur semua sekali..ahak..ahak..senang.msk satu jenis je..
ReplyDelete