Sunday, July 10, 2011

Ikan goreng cencaluk dan petai

BAHAN-BAHAN :

  • 3 ekor ikan cencaru (sapu garam kunyit & goreng)
  • 3 ulas bawang putih + 1 biji bawang besar (kecil) +  1 cm halia + 2 cili hijau + 2 cili merah + segenggam cili api (kisar)
  • 2 sdb cencaluk
  • 2 papan isi petai
  • 1/2 biji bawang besar (mayang)
  • garam dan gula secukup rasa
  • jus limau kasturi secukupnya
  • minyak untuk menumis
CARA-CARA :

  • Tumis bahan kisar hingga wangi dan garing. Masukkan cencaluk, bawang yang dimayang dan juga bahan perasa. Setelah sebati masukkan isi petai. Kacau rata.
  • Masukkan ikan yang telah digoreng, balik-balikkan supaya ikan bersalut dengan sambal. Sebelum diangkat perahkan jus limau kasturi secukupnya. Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment