Ikan goreng cencaluk dan petai
BAHAN-BAHAN :
- 3 ekor ikan cencaru (sapu garam kunyit & goreng)
- 3 ulas bawang putih + 1 biji bawang besar (kecil) + 1 cm halia + 2 cili hijau + 2 cili merah + segenggam cili api (kisar)
- 2 sdb cencaluk
- 2 papan isi petai
- 1/2 biji bawang besar (mayang)
- garam dan gula secukup rasa
- jus limau kasturi secukupnya
- minyak untuk menumis
CARA-CARA :
- Tumis bahan kisar hingga wangi dan garing. Masukkan cencaluk, bawang yang dimayang dan juga bahan perasa. Setelah sebati masukkan isi petai. Kacau rata.
- Masukkan ikan yang telah digoreng, balik-balikkan supaya ikan bersalut dengan sambal. Sebelum diangkat perahkan jus limau kasturi secukupnya. Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment