Wednesday, May 15, 2013

Udang sambal madu




 BAHAN-BAHAN :
300 g udang (dibersihkan)
segenggam cili kering (direbus)
3 ulas bawang putih
1/2 labu bawang besar (dikisar)
1/2 labu bawang besar (dihiris)
2 tbsp madu
1 inci halia
2 papan petai (ambil isi belah 2)
sedikit belacan
garam secukup rasa
1 biji tomato 
minyak untuk menumis 

CARA-CARA :

 kisar cili kering bersama bawang putih, halia, belacan dan bawang besar hingga lumat

 Di dalam kuali, panaskan minyak secukupnya dan tumiskan bahan kisar

 tambahkan madu dan masak hingga garing

 dan terbit minyak

 masukkan udang. Gaul rata

 kemudian tambahkan tomato, bawang hiris dan juga petai.

 Kacau rata dan masukkan garam secukupnya (Jika suka boleh masukkan asam keping @ jus asam jawa)

masak hingga sambal pekat 
enak dihidangkan bersama nasi putih atau nasi lemak nyumm...nyummm

4 comments:

  1. salam..

    menu udang tu sedap la..alangkah bestnya kalau dapat makan..tapi,tekak ni masih lagi sakit..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm....tekak sakit nape? tonsil ke?? makan eskrim banyak2 ye darling biar cepat2 bole mkn sedap..

      Delete
  2. wahhh...sambal pun bubuh madu ye...mesti sedap tu manis2 skit...

    ReplyDelete