Saturday, August 24, 2013

Daging goreng manis berempah




 BAHAN-BAHAN :
900 g daging (hiris nipis)
2 biji kentang (potong kecil)
1 tbsp serbuk kari daging
1 c kicap manis cap kipas udang
3 tbsp air asam jawa pekat
garam dan gula secukup rasa
sedikit air
air secukupnya untuk merebus daging
sedikit minyak untuk menumis
2 tangkai cili merah + 1 labu bawang holland (hiris)
DIKISAR :
2 labu bawang holland
3 ulas bawang putih
1 inci halia
20 tangkai cili api

CARA :

 Di dalam periuk, rebus daging sehingga empuk

 setelah daging agak kering tambahkan kentang dan masak hingga kering airnya

 tambahkan minyak secukupnya

 masukkan bahan kisar dan juga

 serbuk kari

 gaul rata. Masukkan sedikit air jika mahu basah-basah

 tambahkan air asam jawa dan 

juga kicap manis. Masak hingga sedikit pekat. Tambahkan garam dan gula secukup rasa dan masukkan bahan hiris. Enak di makan bersama nasi minyak @ketupat

No comments:

Post a Comment