BAHAN-BAHAN :
3 c beras basmati (direndam selama 30min didalam air bersama sedikit garam, toskan)
secukupnya air untuk merebus beras
2 helai daun pandan (carik dan simpul)
2 tbsp mentega
1/3 c susu cair
4 tbsp biji jagung @ jagung krim
garam secukup rasa
sedikit air rebusan untuk merenjis
beberapa titis air mawar
BAHAN TUMIS :
2 tbsp butter +sedikit minyak
1 inci halia (hiris)
5 ulas bawang merah (hiris)
1 inci kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 biji pelaga
1 kuntum bunga lawang
CARA-CARA :
Panaskan air secukupnya di dalam periuk,biar mendidih.
Setelah mendidih, masukkan beras yang telah ditos dan rebus selama lebih kurang 10 minit @ setengah masak.
Toskan beras dan simpan sedikit air rebusan.
Sementara itu, panaskan mentega dan sedikit minyak di dalam periuk.
Tumiskan bahan tumis bersama daun pandan simpul hingga wangi.
Masukkan garam secukupnya. Kacau lagi.
Masukkan beras dan gaul rata.
Tambahkan jagung, susu cair dan percikkan sedikit air rebusan jika perlu.
Renjiskan air mawar dan letakkan 2 tbsp mentega di atas nasi.
Dengan menggunakan api yang kecil, tanak nasi sehingga masak dan berderai.
No comments:
Post a Comment