Saturday, July 30, 2016

Stew daging dan kentang lecek

 BAHAN-BAHAN :
500g daging tenderloin (potong kiub besar, perap bersama garam, lada hitam, sos worchestershire)
1 tin cendawan butang (belah 2)
1 tin (350g) sos spaghetti
2 tbsp sos bbq
1 labu bawang besar (dadu)
1/2 tsp thyme kering
2 helai daun bay
secubit serbuk pala
1/2 tsp Italian herbs
2 tin air @ secukupnya
garam, gula, serbuk lada hitam dan sos worchestershire
sedikit minyak untuk menumis

CARA-CARA :
Tumis bawang sehingga layu di dalam periuk tekanan.
Masukkan daging, air, sos spaghetti dan herba-herba.
Masak menggunakan HIGH PRESSURE selama 35 minit.
Kemudian, lepaskan tekanan dan masukkan cendawan dan bahan-bahan perasa.
Masak sehingga kuah sedikit pekat menggunakan mod STIR FRY.
Sedia diangkat dan dihidangkan bersama kentang lecek dan garlic bread.

KENTANG LECEK:
6 biji kentang sederhana (buang kulit, rebus empuk)
2 tbsp mentega
secubit garam

CARA-CARA :
Lenyek kentang bersama mentega dan garam ketika masih panas.
Kacau sehingga adunan betul-betul lembut dan sebati.
Ketepikan.



No comments:

Post a Comment