Friday, March 3, 2017

Gulai udang dan keladi

 BAHAN-BAHAN :
700g udang sederhana
2 pokok keladi sayur (rebus bersama asam keping, toskan)
500ml santan
2 asam keping
1 helai daun kunyit (simpul)
garam / gula
minyak untuk menumis

DIKISAR :
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
4 tangkai cili merah
1 inci kunyit hidup
sehiris lengkuas
1 batang serai
1cm belacan bakar

CARA-CARA :
Bersihkan udang dan buang urat. Ketepikan.
Panaskan sedikit minyak untuk menumis.
Masukkan bahan kisar ke dalam periuk dan tumis sehingga naik bau.
 Tuangkan santan.
Masak di atas api sederhana sehingga mendidih.
Kemudian tambahkan keladi yang telah ditos.
Masukkan juga udang, asam keping, daun kunyit dan bahan perasa secukupnya.
Masak sehingga mendidih sekali lagi.
Matikan api dan bolehlah dihidangkan bersama nasi, ikan masin dan juga ulaman.

No comments:

Post a Comment