Sunday, January 30, 2011

ayam cencaluk


  • BAHAN-BAHANNYA :-
  • 250 gm isi ayam
  • 1 sdk gula
  • 2 sdb cencaluk
  • 2 sdb minyak
  • 2 batang serai (dititik)
  • 2 biji bawang besar (dipotong-potong)
  • 2 ulas bawang putih (dicincang)
  • 125 ml air
  • 1 sdk kicap pekat
  • 2 biji cili merah (dipotong serong)
  • 2 biji cili hijau (dipotong serong)

  • CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Perapkan ayam bersama gula dan cencaluk selama 15 minit.
    2. Panaskan minyak didalam kuali dan masukkan serai,bawang putih dan bawang besar.tumis sehingga wangi.
    3. Masukkan ayam dan kacau goreng selama 2 minit.
    4. Masukkan air,kicap pekat dan cili.Kacau rata dan didihkan sehingga kuah agak pekat.Sajikan panas.

No comments:

Post a Comment