Friday, February 18, 2011

gulai kunyit lengkuas

Kata-Kata Hikmah:
Menjilat Jari-jemari Selepas Makan;
Ibn Abbas meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w. telah bersabda:
Apabila seseorang itu makan, janganlah dia membersihkan tangannya sebelum dia menjilatnya atau ia dijilat (oleh orang lain)"
                                                                                                     (Riwayat Bukhari)


  •  BAHAN-BAHANNYA :-)   
  • 3 ekor ikan kembung (dicuci bersih dan dipotong dua)
  • santan pekat dari sebiji kelapa
  • 5 ulas bawang merah (ditumbuk)
  • 2 inci kunyit hidup (ditumbuk)
  • 1 inci lengkuas (ditumbuk)
  • 1 keping asam gelugur
  • sebiji timun (dihiris besar-besar)
  • sebiji cili merah (dibelah dua)
  • garam secukup rasa 
  • CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Masukkan bahan-bahan tumbuk kedalam periuk bersama santan,didihkan.
    2. Apabila telah mendidih masukkan ikan dan timun serta asam gelugur.Kacau selalu supaya gulai tidak pecah minyak.Masukkan garam secukup rasa.
    3. Tunggu sehingga timun lembut dan bolehlah dimatikan apinya.

No comments:

Post a Comment