Thursday, February 1, 2018

Acar jantung pisang


BAHAN-BAHAN :
1 biji jantung pisang (belah 4)
1/2 labu bawang besar (belah 4)
2 Tbsp cili kisar
1 kotak santan KARA
1/2 jag blender air
2 Tbsp cuka
garam bukit/gula
minyak untuk menumis

DIKISAR :
1/2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 Tbsp udang kering (basuh)

CARA-CARA :
Rebus jantung pisang sebentar bersama air bercampur sedikit garam dan cuka.
Ketepikan. (Rebus setengah empuk)

Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bahan kisar sehingga wangi dan terbit minyak.

Tuangkan santan 

dan air. Masak sehingga mendidih.

Kemudian masukkan jantung pisang dan juga bawang besar.

Gaul rata dan kemudian masukkan cuka, gula dan juga garam secukup rasa.
Setelah sebati bolehlah dimatikan api.

Sedia dinikmati.


No comments:

Post a Comment