Sunday, February 13, 2011

pajeri nanas Akmal Adillah

Kata-Kata Hikmah:
Berpada-pada dalam Makan dan Minum;
Diriwayatkan daripada Atiyah bin Amir al-Juhani,katanya,saya mendengar Salman tidak suka makanan yang dimakannya,dia berkata:
"Cukuplah, Nabi Muhammad s.a.w. pernah bersabda,bahawa kebanyakan mereka yang kenyang di dunia ini akan berpanjangan lapar mereka pada hari akhirat."


  •  BAHAN-BAHANNYA :-)   
  • 1 biji nanas manis (dipotong bulat)
  • santan pekat dari sebiji kelapa
  • 1/2 sdk halba campur
  • 2 sdb rempah kari ikan (dibancuh dengan air)
  • minyak masak secukupnya untuk menumis
  • gula merah secukup rasa
  • garam secukup rasa
  • sedikit air asam jawa (jika perlu)
  • 1 sdb kerisek
  • 1 inci halia (ditumbuk)
  • 5 ulas bawang merah (ditumbuk)
  • 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1 sdb ikan bilis (ditumbuk)
  • setangkai daun kari 
  • CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Panaskan minyak,tumis semua bahan tumbuk bersama halba campur dan daun kari.Tunggu hingga naik bau.Masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan air.
    2. Masukkan nanas,tunggu sehingga nanas lembut kemudian bolehlah masukkan kerisek.
    3. Kacau selalu supaya rempah kari tidak melekat pada periuk.Setelah mendidih dan kuah agak pekat bolehlah masukkan bahan-bahan perasa.
    4. Masak lagi hingga kuah pecah minyak.
    5. Bolehlah dihidangkan bersama ikan gelama jeruk goreng dan ulam-ulaman.        

No comments:

Post a Comment