segenggam ikan bilis
2 papan petai
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
7 tangkai cili hijau
1/2 biji tomato
1 inci belacan
1 keping asam gelugur
minyak untuk menumis secukupnya
garam dan gula secukup rasa
tumbuk atau cincang cili, bawang, belacan dan juga tomato
kupas petai dan belah dua
panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan cincang hingga wangi
masukkan asam keping dan masak lagi sehingga keluar minyak
tambahkan ikan bilis yang telah dicuci bersih
masak lagi sehingga ikan bilis lembut
gaul rata dan masukkan garam dan juga gula mengikut citarasa
setelah agak sebati bolehlah diangkat
enak dihidangkan bersama nasi panas, ikan goreng dan juga sayur masak bening
tak tahannya tengok petai ni.lama betul tak makan
ReplyDeletebetul laa Intan...petai mahal betul sekarang nie...
Deleteuiii...sedap tu
ReplyDeletesedap Kak.....mamam ngan nasik panas2
Deletesalam peh menyegat betul le resepi ni sdp tu pekena pula nasi panas2 dgn ikan masin...kena cari petai mcm ni terliur leee
ReplyDeletehi...hik...hik...sedap kak Sheilaa...saya makan ngan ikan gelama jeruk, xtoleh kiri kanan dah..taksub!
DeleteTerbaikk!!!
ReplyDeleteTerbaikk!!!
ReplyDelete