Tuesday, November 15, 2011

Masak lemak sotong dan pucuk keledek

BAHAN-BAHAN :

  • 1 mangkuk besar pucuk keledek yang telah disiang
  • 5 ekor sotong sederhana (dipotong bulat)
  • 1/2 kg santan
  • 2 biji cili merah (dihiris kasar)
  • 1 batang bunga kantan (dihiris halus)
  • garam secukup rasa
DITUMBUK :

  • 6 ulas bawang merah
  • 1 sdk lada hitam
  • 1 inci belacan
CARA-CARA :

  • Jerang semua bahan di dalam periuk kecuali pucuk keledek dan cili hiris. Jerang di atas api yang sederhana hingga mendidih. Kacau selalu agar santan tidak pecah minyak.
  • Kemudian bolehlah masukkan pucuk keledek, cili dan juga garam secukupnya.
  • Sedia dihidangkan bersama nasi panas, ikan goreng dan semestinya...budu..



No comments:

Post a Comment