BAHAN-BAHAN :
1/2 ekor ayam (dipotong kecil)
1 batang serai (diketuk)
4 helai daun limau purut
asam jawa secukupnya
tomato ceri
air untuk kuah secukupnya
garam secukup rasa
1 sdk serbuk pati ayam
minyak untuk menumis
BAHAN KISAR :
11 biji cili kering yang telah direbus
1/2 biji bawang holland (bawang besar kuning)
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit
1/2 inci halia
sedikit belacan
CARA-CARA :
Panaskan minyak di dalam periuk, tumiskan serai bersama bahan kisar sehingga wangi dan garing.
Kemudian
masukkan ayam dan masak lagi hingga ayam
kecut dan pecah minyak. Setelah itu
tambahkan air yang telah dibancuh bersama asam jawa. Masak lagi sehingga
mendidih dan ayam empuk. Masukkan perasa, tomato dan juga daun limau purut. Jika suka boleh juga masukkan sayur seperti bendi dan juga terung. Rasa asam dan garamnya.
Setelah kuah elok naik minyaknya, bolehlah dimatikan api.
Sedia dihidangkan bersama nasi panas, sambal belacan, ulam-ulaman dan juga ikan masin.
Ya allah nangis sgt tgk ni
ReplyDelete