Tuesday, November 15, 2011

Bingka durian

BAHAN-BAHAN :

  • 6 biji telur
  • 7 ulas isi durian D24
  • 2 helai daun pandan (diramas bersama bancuhan)
  • sedikit pewarna kuning telur
  • sedikit bijan (untuk tabur)
  • 1 kotak santan kara
  • 2 kotak air
  • 1 1/2 cawan tepung gandum @ secukupnya (adunan kuih-muih melayu mestilah turun laju apabila diangkat dengan sudu (bukan cair))
  • 1 cawan gula @ secukup rasa
  • sedikit garam
  • sedikit mentega (untuk melengser)
CARA-CARA :

  • Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali daun pandan dan mentega. Kisar sehingga adunan hancur.
  • Setelah itu, tuangkan adunan kedalam mangkuk dan ramas sebentar dengan daun pandan untuk mendapatkan aromanya.
  • Jerang di dalam kuali tanpa lekat sehingga naik wap.(sebentar sahaja)
  • Sementara itu lengser loyang sebelum memasukkan adunan. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dan jangan lupa untuk menaburkan bijan.
  • Sedia dihidangkan untuk minum petang.

No comments:

Post a Comment