Tuesday, October 18, 2011

Sup kentang bebola ikan

BAHAN-BAHAN :

  • 5 biji kentang (dipotong 4)
  • 1 batang saderi (dipotong kecil)
  • 1 paket fishball
  • sedikit fucuk tauhu (direndam sebentar, ditoskan)
  • 1 biji cili merah (dihiris)
  • sedikit daun sup dan daun bawang (untuk tabur)
  • air secukupnya
  • sedikit minyak untuk menumis
  • garam dan serbuk pati ayam secukup rasa
DITUMBUK :

  • 2 cm halia
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 ulas bawang merah
CARA-CARA :

  • Panaskan minyak, tumis bahan yang ditumbuk sehingga wangi. Masukkan air, ubi kentang dan sup bunjut. Masak lagi hingga mendidih dan kentang empuk.
  • Setelah itu bolehlah ditambah bahan lain. Jika suka pedas boleh taburkan sedikit serbuk lada sulah secukup rasa. Sebelum menghidang taburkan sedikit daun sup dan daun bawang.
  • Sedia dihidangkan untuk anak-anak kecil.

No comments:

Post a Comment