Tuesday, October 18, 2011

Sup udang dan kobis

BAHAN-BAHAN :
  • 1 mangkuk udang saiz sederhana
  • 1/4 biji kobis (dipotong kecil)
  • 1/2 batang karot (dihiris serong)
  • 1 biji kentang (potong 6)
  • sedikit daun sup dan daun bawang
  • 1 inci halia + 2 ulas bawang merah + 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • sedikit minyak bijan, kicap cair, sedikit sos tiram, lada sulah dan serbuk pati ayam
  • garam secukup rasa
  • air secukupnya
  • minyak untuk menumis
CARA-CARA :

  • Panaskan minyak, tumis bahan hiris hingga wangi. Masukkan air, kentang dan udang. Masak hingga mendidih dan kentang empuk. Tambahkan karot, kobis dan juga bahan perasa. Setelah sayur sedikit layu bolehlah matikan api.



No comments:

Post a Comment